Wanneer je aan boord stapt van het "klassieke" zeiljacht Presto, een Baltic 42 gebouwd in 1978, voel je meteen de geschiedenis ervan. De kleuren, het materiaal, de geur … Het schip straalt een bijzondere combinatie van degelijkheid, klasse en elegantie uit. Ooit met veel zorg ontworpen en gebouwd als wedstrijdschip. De combinatie van snelheid en comfort is bijzonder en tijdens het zeilen voel je dat. Zij glijdt door het water en onder bepaalde weersomstandigheden, danst zij. Je krijgt een weergaloos gevoel van vrijheid. Even bestaat er niets anders meer dan dit. 


De Presto is 13 meter lang, steekt ruim 220 cm diep en is 4 meter breed. Zij heeft sierlijke, vrouwelijke lijnen, een origineel teakdeck en een zwarte mast die bijna 18 meter boven het water uitsteekt. Een opvallende dame en heel geregeld blijven voorbijgangers staan om haar te bewonderen en krijgen we onderweg omhoog gestoken 'duimpjes' van andere zeilers.

 

 Bijzonder aan dit type schip is dat de ingang van de kajuit bovenop het schip zit. Ieder die vaker heeft gevaren zal even zoeken en proberen vanuit de kuip naar binnen te gaan. De reden om de ingang op de bovenkant van het schip te plaatsen heeft te maken met de veiligheid en de optimale benutting van de ruimte van de kuip, waarin je nu dan ook lekker en gezellig kunt zitten. Nog een interessant weetje (zowieso voor degenen die misschien wat angst hebben voor zeilen en een beetje schuin gaan) is dat de 'Capsize Screening Formula', de wetenschappelijke berekening op de kans dat een schip kan omslaan voor onze Baltic 42 C&C heel erg klein is. Met andere woorden: ze slaat niet om.